Logo Gezond en Bewust
Logo Gezond en Bewust

Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire therapie kan worden gezien als een onderdeel van de natuurgeneeskunde en heeft een wetenschappelijke basis. ‘Orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘Optimaal’. Moleculair staat voor ‘de moleculen betreffende’. In de Orthomoleculaire Therapie streven we ernaar om de lichaamscellen te voorzien van de daadwerkelijk benodigde ofwel optimale hoeveelheden micronutriënten (voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen en (essentiële) aminozuren en vetzuren).

Orthomoleculaire therapie maakt alleen gebruik van stoffen die van nature ook voorkomen in onze voeding. Het wordt ook wel aangeduid als complementaire therapie omdat het een mooie en veilige aanvulling is op de reguliere geneeskunde.

In dit korte filmpje wordt in eenvoudige taal uitgelegd wat orthomoleculaire geneeskunde inhoudt:

Zelfs bij een verondersteld gezond voedingspatroon krijgen we via onze voeding lang niet voldoende voedingsstoffen binnen en kunnen er tekorten ontstaan. Dit komt vooral omdat onze voeding steeds meer kunstmatig bewerkt wordt door het gebruik van smaakversterkers, conserveringsmiddelen, E-nummers, geraffineerde koolhydraten, pesticiden en andere lichaamsvreemde stoffen. Dit heeft tot gevolg dat we via onze voeding maar net voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om niet ziek te worden. Daarnaast zitten er in de bodem steeds minder essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om de gewassen te voorzien van belangrijke nutriënten die op hun beurt voor onze gezondheid ook essentieel zijn.

Ook zien we steeds meer voedselintoleranties (zoals glutenintoleranties of exorfinen belasting) waardoor de benodigde voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Dit kan bv. auto-immuunaandoeningen tot gevolg hebben. Iemand die er een gezonde levensstijl op na houdt, voldoende rust neemt, stress zoveel als mogelijk vermijdt en ervoor zorgt zo min mogelijk te worden blootgesteld aan toxische invloeden kan hiermee bijdragen aan een goede gezondheid.

Steeds meer dringt dus het besef door dat ziekte kan ontstaan door leefomstandigheden. Veel huidige (welvaart)ziekten zoals overgewicht, dementie, diabetes en ADHD maar ook degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson zijn daar een voorbeeld van. Ze worden voor een groot deel veroorzaakt door epigenetische omstandigheden. Epigenetica bestudeert de invloed van de omkeerbare veranderingen in de functie van de genen.

Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van bepaalde omstandigheden zoals voeding, beweging, de psyche, de spijsvertering en de biochemie van de orgaansystemen om zo het zelf genezend vermogen te ondersteunen en de gezondheid te verbeteren. Relatief kleine veranderingen in leefstijl kunnen al grote positieve effecten hebben op de gezondheid.

In de Orthomoleculaire geneeskunde kijken we dus vooral naar de oorzaak, wát is het dat ten grondslag ligt aan een klacht of aandoening. Een groot verschil dus met de reguliere geneeskunde, waar men ook hele mooie en belangrijke dingen doet maar vooral handelt op basis van symptoombestrijding en werkt met niet-lichaamseigen en chemische middelen. Die geven in veel gevallen (bij)werkingen waardoor nog meer medicatie wordt ingezet. Hierdoor komen veel mensen in een vicieuze (medicatie) cirkel terecht waar ze wel uit willen maar lastig uit kúnnen komen.

Stoppen met medicijnen door voedingsadvies

Ook daar kan Orthomoleculaire therapie een helpende hand bieden. De praktijk laat in veel gevallen zien dat wanneer wordt ingezet op verandering van leefstijl en/of voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen en/of andere natuurlijke geneeswijzen, de medicatie kan worden teruggebracht of zelfs kan worden stopgezet.

Gezonde voeding om te genezen

In de praktijk zien we tal van aandoeningen waarbij mensen merken dat door middel van ‘orthomoleculaire interventie’ hele mooie resultaten worden behaald. Hierbij kun je denken aan (regulier lastig te behandelen) aandoeningen en/of klachten zoals:

  • Diabetes
  • ADHD / ADD / Autisme
  • Dementie
  • Parkinson
  • MS
  • Reumatische aandoeningen
  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Hormoon gerelateerde klachten en aandoeningen
  • Schildklierproblemen
  • Stress gerelateerde klachten
  • Allergieën en intoleranties
  • Spijsverteringproblemen
  • Huidaandoeningen
  • Coeliakie, Colitis Ulcerosa, Prikkelbare Darm Syndroom
  • Candida
  • Auto-immuunaandoeningen
  • Chronische vermoeidheid
  • Migraine
  • Depressieve klachten
  • (chronische) slaapproblemen

Middels Orthomoleculaire therapie worden uitsluitend ziektebeelden behandeld die voldoende praktijkervaring- en (wetenschappelijke) onderbouwing hebben laten zien. Orthomoleculaire behandelwijzen komen niet in de plaats van reguliere behandelwijzen en pretendeert dat ook niet. Het kan elkaar juist heel mooi aanvullen, vandaar dat we ook wel spreken van complementaire geneeskunde. Daar mogen we meer naar toe en dat verlangt deze periode ook van ons: krachten bundelen zodat we samen meer bereiken.